Lidegaard: Tillykke til ny afghansk samlingsregering

Efter at en ny samlingsregering søndag er kommet på plads i Afghanistan, ønsker udenrigsminister Martin Lidegaard (R) landet tillykke.

I aftalen, som de to parter har underskrevet søndag, bliver den tidligere finansminister Ashraf Ghani landets næste præsident. Hans rival fra valgets anden runde i juni, Abdullah Abdullah, er gået med til, at han til gengæld bliver en slags regeringschef.

- Jeg vil gerne ønske Afghanistan tillykke med den nye samlingsregering. En fredelig magtoverdragelse er i alle afghaneres interesse. Afghanistan står over for meget store udfordringer, der kræver politisk lederskab og stort mod.

- Jeg er meget glad for at se, at Ghani og Abdullah er klar til at tage fat om dem sammen, siger han i en erklæring.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) ser frem til at arbejde sammen med den nye regering.

- Der er blandt andet et presserende behov for at skabe job og indtægter, så den almindelige afghaner kan tro på en bedre fremtid. Danmark er parat til at hjælpe, siger Mogens Jensen.

Ifølge Udenrigsministeriet vil Danmark mellem 2013 og 2017 udbetale i gennemsnit 530 millioner kroner om året i udviklingsbistand, som fokuserer på blandt andet vækst og beskæftigelse, uddannelse samt god regeringsførelse.

Posten, som Abdullah får i den nye aftale, har hidtil ikke eksisteret i Afghanistan, men er oprettet til lejligheden i aftalen mellem de to parter.

Ghani er bevidst ikke udråbt som vinder af valget 14. juni. Enigheden mellem de to betyder en endelig afslutning på lange diskussioner om valgsvindel.

Valgresultatet skulle oprindeligt have ligget klar 22. juli og er altså søndag blevet offentliggjort efter en FN-overvåget genoptælling af samtlige 8,1 millioner afgivne stemmer.

/ritzau/