Lidegaard: Våbentransport løser ikke alt i Syrien

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) glæder sig over, at Danmark har stået centralt i arbejdet med at fjerne Syriens kendte lager af kemiske våben.

Fragtskibet Ark Futura fragtede mandag den sidste ladning fra havnebyen i Latakia, og våbnene skal nu videre til behandling og destruktion andetsteds.

- Jeg er meget glad for, at Danmark, skibene og deres besætninger har løst denne meget vigtige opgave for verdenssamfundet. Det har vi også høstet stor international anerkendelse for.

- Opgaven er et godt eksempel på, at Danmark skal være til stede der, hvor vi gør den største forskel. En stor tak til den fælles mission og de øvrige lande, som vi har samarbejdet med, siger Lidegaard.

Martin Lidegaard medgiver dog også, at der ikke er nogen garanti for, at Syrien ikke længere er i besiddelse af kemiske våben.

- Det har hele tiden været sådan, at de kemiske våben, vi har kunnet identificere og nu har taget ud, det dem, Syrien inden konflikten brød ud har meddelt til FN.

- Jeg kan jo ikke garantere, at de ikke har gemt nogle. Men jeg kan i hvert fald garantere, at de mange våben, vi har taget ud - og det er mange - de kan i hvert fald ikke blive brugt til at blive kastet i hovedet på den syriske befolkning.

Ministeren understreger samtidig, at afslutningen af våbenoperationen ikke betyder, at man er kommet tættere på at få løst den syriske borgerkrig.

- Det står klart, at Assads styre fortsætter grusomhederne. Nu prøver man at udsulte befolkningen for at vinde strategiske fordele, og man går hårdt frem og bomber med almindelige, konventionelle våben.

- Vi har en forfærdelig humanitær situation, og der er ikke umiddelbart udsigt til, at vi kan få stoppet borgerkrigen. Derfor er vi også nødt til at opretholde et massivt pres på Damaskus. Der er kun én løsning på det her mareridt, og det er, at de kommer til forhandlingsbordet, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip