Lidegaard: Vigtigt for soldater med fælles Irak-indsats

Det er vigtigt, at alle danske partier er enige om at sende et C 130 Hercules-fly til det nordlige Irak, hvor flyet skal fordele våben til kurdiske og irakiske styrker, som bekæmper de militante islamister i Islamisk Stat (IS).

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), før Folketinget onsdag hastebehandler regeringens beslutningsforslag om at sende et Hercules-transportfly med et mandskab på op til 55 personer af sted.

- Jeg er glad for, at vi har været i stand til at mobilisere en effektiv dansk assistance så hurtigt med en ny tragedie i Irak. Jeg er især glad for, at det tegner til, at alle partier i Folketinget vil stå bag, siger Martin Lidegaard og fortsætter:

- Det betyder utrolig meget for de soldater, vi sender ud. Men også dét signal, vi sender til verden: At det er et enigt Danmark, der står bag denne mission.

Regeringen ville først sende flyet af sted udelukkende med nødhjælp, men både FN og USA foretrak, at flyet transporterer våben, forklarer udenrigsministeren.

- Det er blevet muligt at transportere nødhjælp via landjorden. Det er meget billigere end med fly. FN har sagt, at behovet ikke var stort. Samtidig sagde amerikanerne, at de har brug for kapacitet af lufttransport til ammunition og lette våben for at gennemføre deres aktion, siger ministeren.

Tirsdag har Martin Lidegaard over telefonen kraftigt opfordret sin irakiske kollega til at danne en regering med alle religiøse og nationale grupper i det krigshærgede, splittede land.

- Den skal omfatte alle befolkningsgrupper - kurdere, sunnimuslimer og shiitter. Hvis det ikke sker, så kan vi ikke få en varig fred i Irak. Vi skal passe på, at vi ikke sender det signal, at vi skal skabe fred i Irak: Det er irakernes eget ansvar, siger Martin Lidegaard.

Iraks udenrigsminister forsikrede ham om, at en bred regering er på plads om få uger, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip