Litauen og Letland vil øge forsvarsbudgetter

Litauen og Letland har besluttet at øge deres forsvarsbudgetter som følge af krisen i Ukraine. De to baltiske stater frygter for deres sikkerhed efter Ruslands annektering af Krim-halvøen.

- Lørdag vil litauiske politikere - både regeringen og oppositionen - underskrive en fælles erklæring om at styrke landets forsvar, siger Litauens regeringsleder, Algirdas Butkevicius.

- Efter det, der er sket i Ukraine, forstår Litauen, at vi kan forvente hjælp fra Nato, hvis det skulle blive nødvendigt. Men vi kan ikke bare stole på alliancen. Vi må bruge flere penge på vort eget forsvar, siger Butkevicius videre.

Litauen øger forsvarsbudgettet fra dagens 0,8 procent til 2,0 procent af landets bruttonationalprodukt i overensstemmelse med Nato's krav. Forøgelsen vil ske frem til 2020.

En meningsundersøgelse i denne uge viser, at ni ud af 10 litauere mener, at et russisk angreb er sandsynligt på trods af Nato's beskyttelse.

En massiv opmarchering af russiske militærstyrker langs grænsen til Ukraine har vakt bekymring i Nato. Ifølge ukrainske kilder er antallet af russiske soldater i grænseregionerne helt oppe på 100.000.

- Russiske styrker er ikke kun på Krim. De er hele vejen langs Ukraines grænser. De er i syd, i øst og i nord. Omkring 100.000 russiske soldater er udstationeret tæt på Ukraines grænser, sagde Andrij Parubij, der er formand for Ukraines nationale sikkerhedsråd, torsdag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip