LO-lokalformand: Ufaglærte ledige skal have et løft

Dagpengereformen begynder at gøre ondt ude i kommuner med høj ledighed, og derfor bakker Peter Kay Mortensen, der er formand for LO København, op om nødråbet fra to socialdemokratiske borgmestre fra den københavnske vestegn.

Ib Terp, der er borgmester i Brøndby, og Ole Bjørstorp, der er borgmester i Ishøj, har ifølge Berlingske skrevet til partifællen, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og bedt om hjælp, fordi økonomien strammer til.

Som en konsekvens af dagpengereformen er antallet af borgere på kontanthjælp nemlig øget, og det dræner kommunekassen. Derfor er der brug for et indgreb, mener Peter Kay Mortensen.

- Kigger man på beskæftigelsestallene, så går det fremad mange steder, men i Brøndby, Ishøj, Albertslund og Taastrup, hvor der er et stort antal ufaglærte, rykker de sig ikke.

- Det giver kommunerne en større byrde, og man kunne godt gøre noget for at give flere muskler til de kommuner, der er hårdt ramt af det her, siger LO-lokalformanden.

Han foreslår, at man støtter kommunerne økonomisk, så de får mulighed for at efteruddanne de ledige ufaglærte, der på den måde vil få lettere ved at finde et job.

Og han mener, at man før eller siden vil stå med samme problem andre steder.

- Det rammer kommunerne med størst ledighed først, men det rammer også andre, og det vil vi formentlig se, når der skal lægges budget for 2015 til efteråret, siger Peter Kay Mortensen.

Han ser derfor gerne, at regeringens største parti snarest muligt kommer med en udmelding i forhold til, hvordan man vil afbøde virkningerne af dagpengeforliget fra 2010, som blev indgået uden om Socialdemokraterne.

- Hele vejen frem mod valget til man blive spurgt til, hvad man vil gøre ved det her, og derfor kan man lige så godt komme spørgsmålene i forkøbet og melde offensivt ud, hvad man vil gøre, hvis man også har flertal i Folketinget efter valget, siger LO-formanden.

Den nuværende regering har et par gange vedtaget akutpakker, der skulle hjælpe de ledige, der blev ramt af forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år.

Senest har man også nedsat en kommission, der skal give bud på, hvordan man kan ændre dagpengesystemet.

Kommissionen forventes dog ikke at være færdig inden næste valg, der senest skal afholdes i september næste år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip