Løkke og Tusk tror EU er ved at få styr på flygtningestrøm

admin

426 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Efter sidste års kaotiske scener med flygtninge og migranter samlet i store grupper på banegårde eller gående på motorvejene er der ved at komme styr på flygtninge- og migrantkrisen.

Sådan lød det fra EU's præsident, Donald Tusk, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da de to tirsdag holdt fælles pressemøde i Statsministeriets spejlsal.

Her fremhævede Donald Tusk det voldsomme fald, der i de seneste uger er sket i antallet af det, han kalder irregulære migranter, som ankommer til de græske øer fra Tyrkiet.

- Det kan mærkes overalt i Europa fra Grækenland til Danmark, at den vestlige Balkan-rute er blevet lukket, og at vi har underskrevet en aftale med Tyrkiet, siger Donald Tusk.

- I april faldt antallet af irregulære migranter, der ankommer til de græske øer, med 90 procent i forhold til marts måned.

- Og for maj er det et daglige antal nede på 60 irregulære migranter. Det skal sammenlignes med 7000 dagligt, da krisen var på sit højeste sidste år, siger Donald Tusk.

EU-præsidenten understreger dog samtidig, at flygtningekrisen ikke dermed er løst.

- Vi har stadig hårdt arbejde foran os, og vi skal være meget opmærksomme på alternative ruter. Antallet, der krydser det centrale Middelhav er stadig lavere end sidste år. Men vi kan og skal gøre mere, siger Tusk.

Trods en stadig mere voldsom retorik fra Tyrkiets præsident. Recep Tayyip Erdogan, der nægter at ændre landets terrorlovgivning for at opfylde EU's krav for adgang til visumfri indrejse, så tror Tusk fortsat på, at aftalen med Tyrkiet vil holde.

- EU og Tyrkiet står klar til at opfylde pagten. Jeg er sikker på, at aftalen vil holde, hvis Tyrkiet spiller efter reglerne i stedet for at lege med reglerne, siger Donald Tusk.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen ser tegn på, at de fælles europæiske løsninger nu begynder at virke.

- Det tog noget tid, og hvis man spørger mig, så tog det for lang tid. Men Europa er begyndt at levere på flygtningekrisen. Vi har dramatisk reduceret antallet af flygtninge ved at lukke den vestlige Balkan-rute og underskrive en aftale med Tyrkiet, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/