Løkke og Vestager går sammen i EU-valgræs

Skrevet af admin

17/12/2013

Dagens topnyheder

To af Danmarks markante partiledere - oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) - har tirsdag lagt et kort i EU's store formandskabale, der skal gå op i løbet af 2014.

Det nye kort i kabalen, som omfatter en af de allermest magtfulde poster i hele EU, formanden for EU-Kommissionen, er den tidligere finske elitefodboldspiller og nuværende økonomikommissær, Olli Rehn.

Rehn, der stiller op til EU-Parlamentsvalget til maj, har i en erklæring fået støtte fra 14 europæiske partiledere.

De støtter Rehns forsøg på at blive officiel kommissionsformandskandidat for det liberale parti i EU-Parlamentet, Alde.

- Olli Rehn har en omfattende erfaring som kommissær ad to omgange og tidligere medlem af Europaparlamentet.

- Han har samarbejdet tæt med parlamentet, stats- og regeringslederne og de globale, finansielle institutioner for at håndtere krisen i eurozonen og lægge fundamentet til økonomisk stabilitet, lyder det i erklæringen.

Der er dog stadig lang vej til formandsposten for Olli Rehn.

Tidligere har det været medlemslandene, der indstillede kommissionsformanden. Siden vedtagelsen af Lissabon-traktaten skal det dog ske "under hensyntagen til valget i Europaparlamentet" til foråret.

Den nye sætning har langt fra skabt enighed om, hvordan det nu skal foregå, men partierne i Europaparlamentet har kastet sig ind i kampen om indflydelse på det endelige valg ved at udpege deres egne kandidater til posten.

På grund af usikkerheden omkring den endegyldige udvælgelsesprocedure, ved ingen endnu, hvordan den nye kommissionsformand ender med at blive valgt.

Alde-partiet har i øjeblikket to kandidater til at blive partiets spidskandidat, da også den belgiske parlamentariker Guy Verhofstadt har meldt sig ind i kampen.

Det næststørste parti i EU-Parlamentet, socialdemokratiske S&D, har allerede udpeget parlamentets nuværende formand, Martin Schulz, som sin formandskandidat.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har været nævnt i forbindelse med formandsposten, ligesom Luxembourgs tidligere premierminister, konservative Jean-Claude Juncker, har været rygtedes til posten.

/ritzau/