Løkke vil konkretisere evigheds-løfte om EU yderligere

Lars Løkke vil fredag mødes med Folketingets EU-positive partier for "yderligere at konkretisere" sin garanti til danskerne om, at Danmark ikke vil ikke vil blive en del af EU's asyl- og udlændingepolitik uden en folkeafstemning.

Garantien gælder ifølge Lars Løkke Rasmussen de næste - skønsmæssigt - fire-fem milliarder år, eller "til solen brænder ud".

Trods den anselige tidshorisont vil statsministeren allerede fredag mødes med ja-partierne for at drøfte garantien, der er givet i forsøget på at få adskilt den kommende EU-afstemning om retsforbeholdet fra EU's asylpolitik.

- Det er helt afgørende, at vi forud for folkeafstemningen har skabt klarhed over, hvad vi stemmer om den 3. december (datoen for folkeafstemningen, red.), siger Lars Løkke Rasmussen under Folketingets åbningsdebat torsdag.

Statsministeren fastslog, at garantien ikke er grebet ud af den blå luft og uden reel betydning - sådan som nej-partierne ellers har beskyldt den for.

- Det er fuldstændig analogt til det nationale kompromis, der blev indgået for 23 år siden. Det kompromis har overlevet siden, og ingen stiller spørgsmålstegn ved værdien af det, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

- Og derfor kan man godt fæste lid til den slags aftaler som den, jeg har skitseret her. Og jeg agter i morgen (fredag, red.) at samle de partier, der stå bag Europol-aftalen for yderligere at konkretisere den garanti, jeg selv har udstukket, siger han.

Det formelle formål med folkeafstemningen den 3. december er at "omdanne" - som det hedder - det nuværende retsforbeholdet til en såkaldt tilvalgsordning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip