Lønhop: Millionerne vælter ind til topcheferne

Topdirektørerne i de største børsnoterede virksomheder i Danmark får langt mere i løn i forhold til tidligere.

En Børsen-gennemgang viser, at selskaberne i C20-indekset på Københavns Fondsbørs sidste år brugte 712 millioner kroner på direktionslønninger.

I forhold til 2012 er det et spring på 67,2 millioner kroner, og siden 2010 er lønningerne steget med 527 millioner kroner, skriver Børsen.

- Det vigtigste, når vi snakker lønninger, er sådan set ikke niveauet, men det at der er transparens omkring det. Det skal være sådan, at man kan sammenligne aflønningen med den præstation, som topchefen leverer. Det er afgørende.

- Aflønningen af danske topledere er generelt lavere, end det man ser i udlandet, så med rykket opad lukker vi en del af det hul, siger Caspar Rose, professor ved Copenhagen Business School og ekspert i aflønningsforhold, til Børsen.

Avisens opgørelse dækker de samlede udgifter til almindelig løn, pension og bonus for samtlige medlemmer af børsselskabernes direktioner - ikke kun den administrerende direktør.

Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen fik i 2013 en lønstigning på 37,5 procent, og han er dermed den C20-leder med det største lønhop sidste år. Han tjente 19,4 millioner kroner i 2013.

Carlsbergs topchef, Jørgen Buhl Rasmussen, fik 15,7 millioner kroner, administrerende direktør i TDC, Carsten Dilling, tjente 13,5 millioner kroner, mens Morten Hübbe, topdirektør i Tryg, fik 10,7 millioner ind på kontoen.

Selvom den samlede direktørløn steg med 10,4 procent fra 2012 til 2013, er Dansk Aktionærforening ikke utilfreds med udviklingen:

- Indtjeningen i virksomhederne er jo også gået pænt frem i den periode, så set fra et investorsynspunkt er der også leveret varer, der modsvarer betalingen.

- Det kan man ikke sige noget til, for udviklingen i indtjeningen har jo aflejret sig i udviklingen i børskurserne, siger formand Niels Mengel til Børsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip