Löfven udpeges til at sondere regeringsmuligheder

Det svenske parlaments formand, Per Westerberg, har bedt den socialdemokratiske leder, Stefan Löfven, om at sondere mulighederne for at danne en ny regering.

Westerberg siger, at han har bedt Löfven om at danne regering sammen med Miljöpartiet.

Det var ventet efter søndagens valg, hvor den regerende borgerlige alliance tabte.

Men Socialdemokraterna og Miljöpartiet er langt fra at udgøre et flertal, og de skal derfor søge støtte fra Vänsterpartiet og et eller flere borgerlige partier for at gennemføre ny lovgivning.

- Lad mig konstatere, at det er et kompliceret valgresultat, siger Per Westerberg.

Stefan Löfven siger før sonderingerne, at der er behov for mere samarbejde i det svenske parlament.

- Jeg vil samarbejde, jeg vil tage ansvar, og jeg er helt overbevist om, at flere partier vil komme frem til den konklusion, siger Löfven.

Den socialdemokratiske leder vil tage kontakt til alle partilederne i den borgerlige koalition, Alliansen, ud over at han vil kontakte Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Socialdemokraterna gik til valg på at danne regering sammen med Vänsterpartiet og Miljöpartiet, men så stemte vælgerne, og de har blot givet de tre partier 158 mandater tilsammen. Stefan Löfven sagde i mandags, at Vänsterpartiet ikke vil blive del af en S-ledet regering.

Der skal 175 mandater til for at få flertal i Riksdagen.

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna fik ved søndagens valg til Riksdagen 12,9 procent af stemmerne. Stefan Löfven har dog blankt afvist at samarbejde med Sverigedemokraterna, som får 49 mandater i det 349 mandater store parlament.

Den borgerlige fløj udelukker også at have noget at gøre med Sverigedemokraterna.

Senest den 26. september skal Löfven orientere parlamentsformanden om, hvad han er kommet frem til i sine sonderinger.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip