Luftangreb afskærer hjælpen til syrerne

De seneste ugers forværring af volden i Syrien har gjort det vanskeligere for hjælpeorganisationer at komme rundt i landet med hjælp til de millioner af syrere, der har brug for det.

Det siger chefen for FN's humanitære anliggender, Stephen O'Brien.

Kampene er taget til i styrke, efter Rusland i slutningen af september begyndte at bombe militante mål fra luften. I forvejen har kampfly fra en amerikanskledet koalition foretaget luftangreb i Syrien i over et år.

- Det øgede antal luftangreb, uanset hvem der står bag, gør forsyningsruterne mere risikable, siger Stephen O'Brien.

- Det har betydet, at vi ikke har været i stand til at sende så mange konvojer ud med forsyninger til folk, der har brug for dem.

Den brutale konflikt i Syrien har tvunget næsten halvdelen af landets befolkning på flugt fra deres hjem. Over fire millioner mennesker er flygtet ud af landet, mens omkring fire millioner andre er på flugt inden for Syriens grænser.

Men også mange af de syrere, der er blevet i deres hjem, har vanskeligt ved at skaffe de daglige fornødenheder midt i krigens kaos. I alt har 12 millioner syrere desperat brug for humanitær hjælp, siger FN.

O'Brien siger, at FN fortsat arbejder på at finde ud af, hvordan konvojerne med nødhjælp kan komme ud til de civile, der har mest brug for det.

- Vi er altid klar til at sende vores konvojer af sted, hvis vi kan få en korridor eller sikker passage eller klarhed for, at de kan komme igennem, siger han.

Fredag oplyser det russiske forsvarsministerium, at det har ramt mere end 380 mål knyttet til Islamisk Stat.

Men oprørsgrupper i Syrien og flere vestlige lande er skeptiske over for de russiske udmeldinger. De beskylder Rusland for at rette mange af sine angreb mod moderate oprørsgrupper der kæmper mod den syriske præsident, Bashar al-Assad, og at formålet er at komme Assad til undsætning.

Over 250.000 mennesker har mistet livet, siden konflikten i Syrien begyndte i marts 2011.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip