Lykketoft skal lede FN's Generalforsamling

Danmark får en høj international post, når Mogens Lykketoft (S) fra 15. september 2015 i et år skal være formand for FN's Generalforsamling. Han er valgt som kandidat for FN's vestlige gruppe af Vesteuropa, Nordamerika, Australien og New Zealand, som besætter posten hvert femte år.

Det oplyser Mogens Lykketoft til Ritzau.

I 2015 er det de vestlige landes tur til at have posten.

Allerede i marts 2013 bragte regeringen Lykketoft på banen. Siden er han blevet enstemmig kandidat for de vestlige lande, før han i juni 2015 formelt vælges af de 193 lande i FN's Generalforsamling. For 10 år siden besad Sveriges senere udenrigsminister Jan Eliason posten.

Han er nu vicegeneralsekretær hos FN's sydkoreanske generalsekretær, Ban Ki-moon.

Lykketoft ser en vis lighed mellem posten som Folketingets formand og hvervet som formand for FN's Generalforsamling.

- Meget afhænger altid af landene, især de store landes velvilje. Kloge folk har sagt til mig, at i FN er al politik procedure, og al procedure er politik. Du kan ikke skille det ad, siger Mogens Lykketoft.

FN's 70. Generalforsamling fejrer 70 års jubilæum for organisationens fødsel i foråret 1945 i San Francisco, FN's Menneskerettighedsråd fra 2005 og Det sociale Topmøde i 1995 i København, påpeger Mogens Lykketoft.

- Der er en masse markeringer, som også kan blive anledning til forsøg på nye, forpligtende aftaler mellem verdens lande. Det vigtigste at starte med er fornyelsen af FN's Millennium Goals fra 2000 om at bekæmpe fattigdom og ulighed, siger Mogens Lykketoft.

FN's nye bæredygtighedsmål findes ved et globalt topmøde inden FN's Generalforsamling i efteråret 2015. Lykketoft skal samarbejde meget med Ban Ki-moon. Han får et kabinet på en snes mand, hvor regeringen snart udpeger hans kabinetschef, forklarer han.

68-årige Lykketoft understreger, at han ikke forlader dansk politik. Han genopstiller til Folketinget, hvor han håber på genvalg og vender tilbage til Christiansborg efter et år som formand for FN's Generalforsamling.

- Jeg betragter posten som et borgerligt ombud, siger Mogens Lykketoft.

/ritzau/

 

Dagens Gossip