Lykketoft: Stemningen er høj i Oslo på jubilæumsdag

Strålende sol, parader og en høj stemning med masser af glade nordmænd på gaden. Fejringen af 200-året for Norges forfatning er i fuld gang.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), er i den norske hovedstad med til at fejre dagen med nordmændene i anledning af jubilæumsåret.

- Der er proppet med mennesker i Oslo. Stemningen er fantastisk, og det virker som om, at der er flere hundredetusinde mennesker på gaden.

- Der er et kæmpe barneoptog, der har været på vej i flere timer med flag, som skal op omkring kongeslottet. Der er meget højt humør og sol, siger Mogens Lykketoft over telefonen til Ritzau.

17. maj er det præcis 200 år siden, at Norges forfatning blev skrevet under i villaen Eidsvoll nord for Oslo.

Nederlaget i napoleonskrigene betød, at Danmark måtte give slip på Norge. Ved freden i Kiel nogle måneder tidligere var Danmark blevet tvunget til at afstå Norge til Sverige.

434 års forening mellem Danmark og Norge blev dermed formelt brudt.

Men trods den nationale skilsmisse er der fortsat meget tætte bånd mellem Danmark og Norge. Torsdag holdt Mogens Lykketoft således en tale i Stortinget - som den første udlænding siden Sir Winston Churchill i 1948.

- Det var en meget stor ære. Normalt er der ikke nogen udlændinge, der får adgang til den talerstol, siger Folketingets formand.

Talen blev også modtaget godt, fortæller Mogens Lykketoft.

- Så vidt jeg har forstået, blev talen modtaget meget positivt.

- Jeg fik lejlighed til at få understreget, at selvom vores fælles rige blev opløst af stormagterne for 200 år siden, så har vi stadig formået at bevare tætte forbindelser, siger han.

Det er ikke kun formanden for Folketinget, der er med til at fejre Norges nationaldag.

Dronning Margrethe og prins Henrik er også med til festlighederne i Oslo, hvor regentparret lørdag aften i Eidsvoll sammen med Lykketoft deltager i den officielle festforestilling sammen med blandt andre den norske kongefamilie og statsminister Erna Solberg.

På Eidsvoll Plass foran Stortinget vil hun søndag afsløre en statue af danske kronprins Christian Frederik, som blev konge af Norge, men gav afkald på kronen. Siden blev han kong Christian VIII af Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip