Lykketoft: Sveriges nye statsminister skal samarbejde bredt

Det kan blive lidt af en balancegang for den kommende svenske statsminister, der efter alt at dømme kommer til at blive Socialdemokraternas Stefan Löfven. Det viser de foreløbige valgstedsmålinger i forbindelse med det svenske valg til Riksdagen søndag.

- Den store joker er, hvor mange partier han skal samle. Og hvor mange partier, han bliver nød til at samarbejde med for at få flertallet, siger Mogens Lykketoft (S), der er formand for Folketinget.

- Det kan blive et meget kompliceret politisk billede. Men det er ikke mere kompliceret, end det danske regeringer har været vant til, siger Mogens Lykketoft.

Men det er nye vinde, der blæser i Sverige, hvor man bliver nødt til at samarbejde med flere partier end tidligere for at sikre sig regeringsmagten.

Regeringen har i de seneste otte år bestået af Moderaterna med Fredrik Reinfeldt som statsminister, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristendemokraterne. Og hvis Löfven overtager statsministerposten kan det blive både med Miljöpartiet og med Vänsterpartiet i regeringen.

- Der er også nye spillere i Sverige, som man ikke kendte for år tilbage. Miljöpartiet er forholdsvis nye, og Feministiskt initiativ er nye uforudsigelige spillere, og så Sverigedemokraterna selvfølgelig, siger Mogens Lykketoft.

Lykketoft understreger dog, at det er utænkeligt, at Sverigedemokraterna bliver en formaliseret samarbejdspartner - hverken på den ene eller den anden side af Riksdagen. Og både Löfven og Reinfeldt har da også i valgkampen sagt, at de ikke vil samarbejde med SD.

- Men jeg tror, det får den betydning, at de andre partier bliver nødt til at forholde sig til de problemer, der er i forbindelse med indvandring, siger Lykketoft.

- Og når SD bliver holdt ude, bliver man nødt til at samarbejde mere hen over midten, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip