Måling: Brasiliens præsidentvalg skal ud i anden runde

Skrevet af admin

06/10/2014

Dagens topnyheder

Der blev ikke fundet en vinder ved søndagens præsidentvalg i Brasilien, da ingen af de tre kandidater fik over halvdelen af stemmerne, som det var krævet for at løbe med sejren i første valgrunde.

Det bekræfter landets valgmyndigheder søndag aften lokal tid, efter at flere end 90 procent af stemmerne er talt op.

Tættest på sejren er den siddende præsident, socialisten Dilma Rousseff, der har fået opbakning fra 41,08 procent af vælgerne i første valgrunde. Hun skal nu dyste mod socialdemokraten Aecio Neves, der fik 34,2 procent af stemmerne.

Miljøforkæmperen Marina Silva fik kun omkring 21 procent af stemmerne. Dermed er hun ikke at finde på stemmesedlerne, når den afgørende valgrunde holdes 26. oktober.

Valget i Brasilien ser ud til at blive det tætteste i mands minde. I brasilianske medier er valget blevet udlagt som et valg for eller imod Dilma Rousseff og hendes arbejderparti, PT, der har siddet på magten i 12 år i Latinamerikas største demokrati

Partiet har været anset som næsten uovervindeligt, efter at Dilma Rousseffs forgænger, Lula, gennemførte omfattende reformprogrammer, der løftede omkring 40 millioner brasilianere ud af fattigdommen, hævede lønningerne og nedbragte arbejdsløsheden markant. Brasilien er i dag verdens syvende største økonomi.

Men den 66-årige Rousseff har på det seneste kæmpet imod økonomisk tilbagegang i Brasilien og en stigende inflation.

Derudover har gaderne i flere omgang været fulde af demonstranter, der mener, at regeringen har brugt for mange penge på VM i fodbold frem for tiltag, der kommer befolkningen til gavn.

Alle tre kandidater har under valgkampen svoret, at de vil bevare de populære velfærdsprogrammer, som Arbejderpartiet indført.

Flere end 142 millioner brasilianere er registrerede som vælgere, og det er obligatorisk at stemme i det enorme land.

/ritzau/Reuters