Måling: Løkke har fortsat fast greb om Thornings nøgler

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen står til at afløse Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt som statsminister i Danmark, hvis der var valg til Folketinget i morgen.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Ritzau. Den fastholder dermed den tendens, der har været nærmest siden valget i 2011, nemlig at blå blok går frem på bekostning af partierne i rød blok.

Ifølge målingen, der baserer sig på telefoninterview med 1024 repræsentativt, tilfældigt udvalgte personer over 18 år, står Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti til 52,2 procent af stemmerne.

Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslistens får opbakning fra 46,9 procent.

Omsat til mandater vil det give en fordeling på 93 mandater til blå blok og 82 til rød. Dertil kommer så fire mandater fra Færøerne og Grønland.

For blå blok er det fortsat Dansk Folkeparti, der trækker læsset. Som det eneste parti, der bakker Løkke op som statsminister, står partiet til fremgang.

17,7 procent af vælgerne peger således på Kristian Thulesen Dahls parti - det er 5,4 procentpoint mere end ved valget i september 2011.

Både Venstre, Liberal Alliance og Konservative står til en mindre tilbagegang, men det er fortsat inden for den statistiske usikkerhed, som for denne måling ligger på maksimale 2,7 procentpoint.

Venstre er med 25,5 procent af stemmerne næsten tilbage på valgets 26,7 procent af stemmerne efter en længere periode med vigende tilslutning som følge af tumulten omkring Lars Løkke Rasmussens formandskab.

I rød blok står Socialdemokraterne fortsat til tilbagegang i forhold til valget, nemlig med en opbakning på 23,3 procent mod valgets 24,8.

Målingen er foretaget mellem 6. oktober og 12. oktober og tager således ikke fuldt ud højde for, at Thorning fredag overraskende blev tvunget ud i endnu en regeringsrokade.

Det skete, fordi Karen Hækkerup, en af regeringens mest populære socialdemokratiske ministre, sagde farvel til politik for at blive ny frontfigur i Landbrug & Fødevarer.

Også Radikale og SF står til tilbagegang i forhold til valget med opbakning fra henholdsvis 8,1 og 6,9 procent af stemmerne.

Enhedslisten står som eneste parti i rød blok til fremgang. Listen står til 8,6 procent af stemmerne mod valgets 6,7 procent.

I meningsmålingen optræder kun de personer, der ved, hvad de vil stemme. Cirka 22 procent af de adspurgte var i tvivl om partivalg, vil ikke stemme, vil stemme blankt eller er ikke stemmeberettiget.

Der skal senest være valg til Folketinget i september næste år.

/ritzau/