Måling: Separatistleder i Donetsk vinder storsejr

Prorussiske separatister i det østlige Ukraine trodsede søndag international kritik og afholdt valg til både parlamentet og posten som premierminister i de områder, som separatisterne kontrollerer.

Den selvudnævnte premierminister for den såkaldte Folkerepublikken Donetsk, Aleksander Sakhartjenko, ser ifølge en uspecificeret valgstedsmåling ud til at vinde en storsejr.

Han har fået 81,37 procent af stemmerne, meddeler chefen for den selvudråbte valgkommission Roman Ljagin.

Hans parti ser angiveligt ud til at vinde 65 procent af stemmerne. Valgdeltagelsen lander på 61,74 procent, skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Der foreligger ingen oplysninger om, hvor mange valgsteder den første måling er baseret på, ligesom tallene heller ikke kan bekræftes fra anden side, da der ikke har været observatører til stede i oprørshøjborgerne Donetsk og Lugansk søndag.

Sakhartjenko stillede op imod relativt ukendte kandidater, ligesom Igor Plotnitskij, lederen af Folkerepublikken Lugansk, gjorde.

Resultatet fra Lugansk-regionen ventes først senere, da flere valgsteder endnu ikke er lukket.

Der er forskellige tal for, hvor mange der har afgivet deres stemme i valget. Det russiske nyhedsbureau Interfax skriver, at 62 procent har deltaget, hvilket svarer til 628.138 vælgere.

Itar-Tass skrev tidligere, at 527.642 har stemt ifølge valgkommissionen i den selvudnævnte Folkerepublikken Donetsk.

Både regeringen i Kijev, FN og EU fordømmer valget og vil ikke anerkende resultatet.

Sidste søndag blev der holdt parlamentsvalg i resten af Ukraine, hvor de proeuropæiske partier med præsident Petro Porosjenko i spidsen fik størst tilslutning.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, har kritiseret valget og sagt, at det strider mod en våbenhvile, der er kendt som Minsk-protokollen, og som er indgået mellem separatisterne og regeringen i Kijev 5. september.

/ritzau/dpa

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip