Madforsker uenig med minister: Danskerne spiser sundere

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) mener, at danskerne spiser for meget usund mad, og han vil have danskerne væk fra tv'et og tilbage til middagsbordet, når maden serveres.

Men selvom intentionen er god, står det slet ikke så slemt til med danskernes madvaner, fortæller Sisse Fagt, der er seniorrådgiver på DTU og forsker i danskernes madvaner.

- Jeg bliver nødt til at undsige Dan Jørgensen, for der er ikke noget, der tyder på, at vi er holdt op med at spise sammen, siger Sisse Fagt til Jyllands-Posten.

- Det at samles omkring middagsborde er steget, siden vi begyndte at undersøge det her. Ikke voldsomt, men med nogle procent, og i dag spiser 85 procent af danskerne aftensmad sammen de fleste aftener om ugen, tilføjer hun.

Forskningen peger heller ikke i retning af, at danskerne spiser specielt meget "crap", som Dan Jørgensen kalder de usunde madvarer.

- Hvis han mener, at vi spiser "crap", og det er lig med pizza, så er det korrekt, at pizzaforbruget gennem de seneste 20 år er steget, men generelt er danskernes fastfoodforbrug ikke alarmerende højt.

- Det er højt blandt de unge, men når de stifter familie, er der noget, der tyder på, at pizzaforbruget falder, siger hun til avisen.

Ifølge madforskeren har færre end 20 procent af danskerne sat tænderne i en færdigret i løbet af den seneste måned.

Antallet af danskere, der køber tilberedte fødevarer som eksempelvis frosne grøntsager, er dog stigende. Men det er ikke noget problem, da frysegrønt sagtens kan have et lige så stort vitaminindhold som friske grøntsager, fortæller forskeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip