Mælkepriser styrtdykker: Landmænd taber millioner

Prisen på mælk styrtdykker på verdensmarkedet, og det får store økonomiske konsekvenser for de danske landmænd. Mandag sætter mejeriselskabet Arla igen afregningsprisen til mælkeproducenterne ned. Det er femte gang i år, at det sker, skriver Børsen.

I de første mange måneder af 2014 steg prisen på mælk ellers konstant, men den tendens er nu vendt på grund af et stort udbud af mælk på verdensmarkedet. Og det overrasker Peter Tuborgh, administrerende direktør for Arla.

- I andet halvår har vi set et ganske betydeligt prispres. Og det er helt uforudsigeligt, hvordan markedet vil udvikle sig. Det var ventet, at priserne ville sætte sig næste år, når EU's mælkekvoter forsvinder. Men udviklingen er vendt overraskende tidligt, og vi vil få yderligere fald, siger han til Børsen.

Han spåede tidligere i år, at mælkepriserne ville forblive høje resten af 2014, men sådan er det ikke gået. Og det kan mærkes hos de landmænd, der leverer mælken og er medejere af Arla.

Jesper Lyngbak Nielsen fra Sønderjylland leverer årligt tre millioner kilo mælk til Arla og alene de 40 øre, som Arla hidtil i år har skåret af afregningsprisen, kapper over 1,2 millioner kroner af hans omsætning.

- Prisfaldene gør da ondt på mange. Vi må jo klare os igennem på bankernes nåde, holde omkostningerne helt i bund og investeringerne i ro, siger han til Børsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip