To mænd fængsles for at hjælpe nu afdød terrormistænkt

En dommer har mandag varetægtsfængslet to mænd, der sigtes for at have bistået den 22-årige, som efter alt at dømme stod bag to terrorangreb i København i weekenden.

Mændene er begge blevet fængslet i 10 dage, men er ikke blevet isoleret.

Kendelsen er afsagt efter et flere timer langt grundlovsforhør i Dommervagten på Politigården i København.

Københavns Politi har sigtet de to for medvirken til drab, drabsforsøg og grov vold. Desuden sigtes de for at have overtrådt straffelovens våbenparagraf.

Mændene er 19 og 22 år.

Politiet hævder, at mændene skaffede et våben fra det første angreb af vejen og desuden skjulte den 22-årige, som selv senere blev dræbt i en skudveksling med politifolk søndag morgen nær Nørrebro Station.

Ifølge specialanklager Stig Fleischer er våbnet er en M 95 automatriffel.

Anklageren havde anmodet om at få de to unge mænd fængslet i fire uger i isolation, men selvom de kun får 10 dage, erklærer Stig Fleischer sig alligevel tilfreds med, at de overhovedet er blevet fængslet.

- Vi er et meget tidligt sted i efterforskningen i den her sag, som er meget alvorlig og omfattende, siger han efter retsmødet.

Derimod mener Anders Rohde, som dækker for den egentlige forsvarer Michael Juul Eriksen, at dommeren sender et signal med den relativt korte varetægtsfængsling.

- Det sender et helt klart signal om, at det, som politiet præsenterer, er noget tyndbenet, siger Anders Rohde.

De to unge nægter sig skyldige.

Den ene blev anholdt søndag morgen, mens politiet fik fat i den anden om eftermiddagen.

Mens Københavns Politi har betegnet angrebene på et debatmøde på Østerbro og mod synagogen i Krystalgade i København som terrorhandlinger, drejer sigtelsen mod de to påståede sig ikke om terror-bestemmelserne i straffeloven.

Fængslingen begrundes med, at de to unge kan ødelægge politiets efterforskning, hvis de er på fri fod.

/ritzau/

 

Dagens Gossip