Maersk dropper olieplaner i Vestgrønland

admin

424 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Drømmen om et muligt olieeventyr på den grønlandske vestkyst er nu lige så kold som det hav, det skulle have fundet sted i.

Maersk Oil har sammen med tre andre olieselskaber valgt at levere sine licenser til at udvinde olie tilbage til det grønlandske selvstyre, når de udløber til nytår.

- Med det nuværende niveau for oliepriser, har Maersk Oil besluttet ikke at forlænge sin licens i Baffin Bugten, når den udløber i 2016, skriver selskabet i en mail.

Det danske selskab har aldrig påbegyndt egentlige boringer i området, men har foretaget flere indledende undersøgelser.

Nyheden vækker begejstring hos miljøorganisationen Greenpeace, der længe har markeret sig som kritiker af planerne om olieudvinding i de arktiske egne.

- Det er en fantastisk nyhed, at nogle af verdens største olieselskaber har indstillet de hensynsløse og risikofyldte planer om at bore efter olie i Vestgrønland.

- Det sikrer det unikke arktiske miljø mod risikoen for olieudslip i sårbare områder med potentielle katastrofale konsekvenser til følge, siger Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace i Danmark.

De fire olieselskabers beslutning om at tilbagelevere licenserne er blot det seneste eksempel på, at de vestgrønlandske oliedrømme er på vej til at ende som et luftkastel.

Forrige nytår droppede også Dong Energy og det norske Statoil deres planer i området og leverede licenserne tilbage med henvisning til, at det er for dyrt og for besværligt at bore efter olie i de arktiske egne.

Samme tendens har gjort sig gældende i Alaska, hvor ikke færre end 80 procent af de udstedte licenser er afleveret tilbage.

/ritzau/