Magnus Carlsen er ny verdensmester i skak

Magnus Carlsen er ny verdensmester i skak efter samlet sejr over den forsvarende mester Viswanathan Anand fra Indien.

Carlsen var foran med 6-3 inden fredagens parti, så det krævede bare en remis at snuppe VM-titlen. Og sådan endte det, og dermed vandt den 22-årige nordmand med 6,5-3,5 over Anand.

Alt andet end en norsk VM-triumf ville også være et mirakel, hvis man kiggede på, hvordan det var gået i de foregående ni partier, hvor Anand ikke havde vundet en eneste gang.

For at holde liv i VM-dysten skulle Anand ikke bare have vundet fredagens parti. Han skulle også vinde yderligere to partier i træk for at få forlænget VM-kampen.

Det var på forhånd vurderet til at være stærkt usandsynligt, at det kunne ske, og Carlsen viste i 10. parti igen, at han var smartest.

I begyndelsen af partiet lignede det dog en hurtig remis efter små 16 træk. Carlsen så tilfreds og afslappet ud i modsætning til torsdagens parti, hvor nordmanden var synligt presset.

Torsdag var det kun på grund af en meget omdiskuteret og dum fejl fra Anand, som vendte kampen og sendte Carlsen i front med 6-3.

Undervejs i fredagens parti rejste Anand sig op og gik en lille tur, mens Carlsen længe gloede på brættet og udtænkte store planer.

De planer blev udført med stor præcision i en offensiv strategi, der pressede Anand tilbage på brættet. Til slut måtte Anand give fortabt og nøjes med remis.

Slutningen af partiet blev et af de mest spændende i hele serien. Anand havde både en springer og en dronning, men det var ikke nok til at tage den nødvendige sejr.

43-årige Anand var blevet verdensmester fem gange før og havde haft VM-titlen siden 2007. Den er nu på norske hænder.

Hidtil er der blevet afviklet 15 officielle verdensmesterskaber, og historisk har Sovjetunionen og senere Rusland domineret, anført af Garry Kasparov.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip