Magtbase under upopulær ungarsk premierminister smuldrer

Det solide fundament smuldrer tilsyneladende under Ungarn premierminister, Viktor Orbán, som europæiske kolleger længe har rynket på næsen af og beskyldt for at være udemokratisk.

Orbáns regering har mistet det kvalificerede flertal i parlamentet på to tredjedele, efter at partiet Fidesz tabte et suppleringsvalg i byen Veszprem.

Det fremgår af en skrivelse på parlamentets hjemmeside mandag morgen efter suppleringsvalget søndag.

Fidesz og koalitionspartiet Kristendemokraterne har ledet Ungarn med kvalificeret flertal siden 2010.

I november gik titusinder på gaden i byer over hele Ungarn for at protestere mod Orbáns regering.

De mange vrede mennesker beskyldte premierministeren for korruption og for at drive EU-landet i armene på præsident Vladimir Putins Rusland.

Protesterne, som blot var en af flere, blev udløst, da Orbans regeringsparti, Fidesz, foreslog en skat på brug af internettet.

EU-landene og USA har med skepsis set på udviklingen i Ungarn under Orban. De opfatter en række af premierministerens politiske indgreb som udemokratiske og skadelige for erhvervslivet.

Orban har brugt flertallet til at få vedtaget en ny forfatning, der ifølge forfatningseksperter rummer bizarre elementer. For eksempel fastslår den, at Ungarns skattesystem bygger på en flad skat.

Så specifikke bestemmelser hører normalt ikke til i et lands grundlov, men i partiprogrammer.

Et andet af de punkter i den ungarske regerings politik, der kritiseres af EU, er en ny medielov, der giver et politisk udnævnt pressenævn ret til at sanktionere og straffe medier.

Samtidig angribes Orban for at have svækket domstolenes uafhængighed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip