Major: Det er en fordel at holde IS samlet ved Kobani

Det er en fordel for koalitionens luftangreb mod Islamisk Stat, at kampene mellem kurderne og Islamisk Stat (IS) trækker ud i den tyrkisk-syriske grænseby Kobani. Det tvinger IS til at flytte flere af bevægelsens militante jihadister til byen, og dermed er de mere sårbare.

Det vurderer Lars Cramer-Larsen, der er major ved Forsvarsakademiet.

- Det er en fordel, at man kan få en modstander, som helst vil sprede sig, til at samle sig på et sted, i stedet for de holder til i områder, hvor det er vanskeligere at bombe. Derfor har koalitionen øget indsatsen til kurderne i Kobani, hvor luftangreb mod IS har vist sig at have en effekt.

- Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har tidligere sagt, at Kobani ikke havde den højeste prioritet, men det har ændret sig nu, siger Lars Cramer-Larsen til Ritzau.

For at holde IS stangen har tre amerikanske fly kastet 27 beholdere med lette våben, ammunition og medicin ned over Kobani til de kurdiske styrker i byen natten til mandag.

Mandag tillod Tyrkiet også, at irakiske kurdere kunne krydse grænsen, således at de også kan blive en del af de styrker i Kobani, som kæmper mod IS på landjorden.

Major Lars Cramer-Larsen påpeger, at amerikanernes ekspertise i forhold til at kaste faldskærme med forstærkninger ned er så stor, at der ikke er fare for, at de falder ned i IS-kontrollerede områder.

For to uger siden var majoren meget tvivlsom over for, om det ville lykkes kurderne at holde stand i Kobani. Det er han på trods våbenleverancerne stadigvæk.

- Jeg er stadigvæk skeptisk omkring, at kurderne kan holde stand i Kobani. Specielt hvis luftangrebene forsvinder. Men der er kommet flere kurdiske krigere ind i byen, og de har fået flere våben. Men det er ikke de første leveringer, der er også blevet smuglet våben ind.

- IS-bevægelsen lader sig næppe standse, men optimismen ligger nu i, at kurderne har fået mere materiel og fået nogle taktiske sejre fra jorden. De har også udnyttet koalitionens succes med at ramme de rigtige mål.

Spørgsmål: Bliver kampen om Kobani en krig til sidste mand?

- Hvis det fortsætter som nu, så er det i koalitionens interesse, at det her fortsætter så lang tid som muligt, for det binder IS til at holde sig engageret. Det fratager IS-ressourcer fra andre steder, siger Lars Cramer-Larsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip