Malala: Jeg er beæret over fredspris

Den 17-årige pakistanske skolepige Malala Yousafzay siger, at hun er beæret over at være "den første unge person", der modtager Nobels fredspris.

- Jeg er stolt over at være den første pakistaner, den første unge kvinde og den første unge person, der får tildelt denne pris, siger Malala, der fredag holdt pressemøde i Birmingham, England.

- Denne pris tilegner jeg alle de børn, der ikke selv har en stemme, og hvis stemmer, det er nødvendigt at høre, siger hun.

- Dette er ikke slutningen, at jeg får denne pris, siger hun og understreger, at hun vil fortsætte sin kamp for at sikre skolegang til alle børn.

Malala inviterede både Pakistans og Indiens premierminister til at overvære Nobelceremonien.

Den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi, der modtager Nobels fredspris sammen med Malala Yousafzay, udtrykker glæde over, at hans indsats for børn har spredt sig.

- Noget, der blev født i Indien, er blevet globalt, og vi har i dag en global bevægelse mod børnearbejde, siger han.

Politiske ledere, akademikere og aktivister, der kæmper for børns rettigheder, byder det velkomment, at Nobelkomitéen i Oslo har tildelt fredsprisen til den 17-årige pakistanske skolepige og den 60-årige indiske børneretsforkæmper.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at Malala er en "tapper og mild forkæmper for fred, og som blot ved at gå i skole er blevet et globalt forbillede."

- Med sit mod og sin målrettethed har Malala vist, hvad terrorister frygter mest: en pige med en bog, siger Ki-moon, der samtidig roser Satyarthi for at have skabt global offentlig opmærksomhed om børns vilkår.

- Kailash Satyarthi har viet sit liv til en sag, der har ekstrem relevans for hele menneskeheden, siger han.

Den pakistanske premierminister, Nawaz Sharif, kalder Malala "Pakistans stolthed".

- Hun har gjort sine landsmænd stolte. Det, som hun har opnået, er uden sidestykke. Piger og drenge over hele verden bør tage ved lære af hendes kamp og hendes engagement, siger Sharif.

Ahmed Shah, Malalas tidligere lærer, siger, at årets fredspris er en "gave" og "lidt frisk luft til Pakistan."

Amnesty International siger, at det arbejde, som udføres af Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai repræsenterer millioner af børns kamp over hele verden.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip