Maliki accepterer sin afgang som Iraks premierminister

Iraks fungerende premierminister, Nuri al-Maliki, oplyser torsdag aften, at han alligevel ikke vil insistere på at tage en tredje periode som irakisk regeringschef. Det skete i en tv-transmitteret tale.

Den shiamuslimske Maliki sagde ellers onsdag, at det ville kræve en afgørelse fra landets Højesteret, hvis han skulle opgive sine premierminister-drømme.

Samtidig påstod han, at præsidentens udpegelse af Haider al-Abadi var en overtrædelse af landets forfatning.

Iraks præsident, den kurdiske Fouad Masoum, bad mandag den shiamuslimske leder Haider al-Abadi om at danne en ny regering i landet.

Siden parlamentsvalget i april, hvor der ikke kom nogen klar afgørelse, har sunnimuslimer, kurdere og enkelte shiamuslimer opfordret Maliki til at træde tilbage og lade en anden overtage posten.

Også Iran og USA har indikeret, at man gerne ser ham afløst af en mere inkluderende leder.

Maliki, der har placeret shiamuslimer på politiske og militære topposter, er blevet beskyldt for at have marginaliseret landets sunnimuslimske befolkning og dermed bidraget til, at flere sunnier har sluttet sig til ekstremisterne fra Islamisk Stat (IS), der truer landets sikkerhed.

Abadi var ikke den oplagte kandidat i kampen om at blive Iraks nye premierminister, da præsidenten mandag godkendte hans nominering og gav ham opgaven at danne en ny regering.

Han har 30 dage til at sammensætte et hold, der vil stå over for den uoverskuelige opgave, det er, at skulle dæmpe den sekteriske vold, eller med USA's præsident Barack Obamas ord overbevise den sunniarabiske minoritet om, at der er andre aktører end IS.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip