Mandelas parti foran svær prøve

20 år efter euforien over Sydafrikas første demokratiske valg, som sendte frihedshelten Nelson Mandela til magten, står det regerende parti over for dets hidtil hårdeste udfordring.

Voksende korruption og manglende evne til at komme af med en fortvivlende fattigdom har sået social og politisk utilfredshed i et land med meget stor ulighed.

Men trods skandaler og savnet af den ikoniske Mandela, der døde i december, forventes det alligevel, at African National Congress (ANC) let vinder valget onsdag, selvom flertallet kan blive beskåret.

En gruppe tidligere solide ANC-støtter anført af den højtprofilerede tidligere sikkerhedsminister Ronnie Kasrils har op til valget opfordret vælgerne til at vise deres utilfredshed ved at stemme på et af flere små oppositionspartier eller simpelthen rive deres stemmeseddel i stykker.

Denne kampagne er drevet af raseri over, at der er brugt ikke mindre end 120 millioner skattekroner til en "sikkerhedsmæssig opgradering" af den upopulære præsident Jacob Zumas landsted.

Præsident Zuma erklærer sig uskyldig og henviser til, at han ikke har besluttet noget angående byggeriet. Og skandale eller ej, så viser meningsmålinger, at det tilsyneladende ikke bider på de almindelige ANC-vælgere.

En måling i Sunday Times forudser, at partiet faktisk vil gå frem fra de 64,9 procent af stemmerne ved valget i 2009 til 65,5 denne gang. Dette står dog i modstrid med andre analytikeres forudsigelser om, at ANC vil tabe i det mindste nogle procentpoint.

Det største oppositionsparti, Democratic Alliance, ser ud til at gå frem. Meningsmålingerne siger fra 16,6 til 23,1 procent.

Det traditionelt hvide parti har voksende tilslutning fra sorte og forsøgte sig tilbage i februar med en opsigtvækkende alliance med det nye parti Agang under ledelse af den tidligere apartheidaktivist Mamphela Ramphele, der skulle være præsidentkandidat.

Alliancen blev set som det hidtil væsentligste anslag mod ANC. Men den holdt kun fem kaotiske dage, så var den snak om sydafrikansk enhed slut.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip