Mandelas sekretær skyder med skarpt mod familien

Det var en skidt behandling, familien gav Nelson Mandelas kone, mens Sydafrikas tidligere præsident lå for døden på et hospital i Pretoria.

Det fremgår af en selvbiografi, der kommer på gaden torsdag. Den er skrevet af Mandelas mangeårige sekretær og personlige rådgiver, Zelda la Grange.

I bogen "Good Morning, Mr Mandela" skriver hun om den ydmygende behandling, som Mandelas familie udsatte Graca Machel for i de sidste måneder af hendes mands liv og umiddelbart efter hans død.

- Jeg kender ikke nogen person, som er blevet behandlet med den mangel på respekt, som fru Machel var udsat for, fortæller la Grange.

Hun afslører, at Mandelas ældste datter, Makaziwe, kaldte Machel "fru Skør". Det skete, efter de sydafrikanske aviser havde skrevet, at Machel var stærkt oprevet, da en ambulance, der skulle bringe Mandela til hospitalet, brød sammen på motorvejen en kold aften i juni sidste år.

La Grange var i 19 år Mandelas sekretær og veg aldrig fra hans side. Typisk for Mandela havde han valgt en hvid kvinde med afrikaans-baggrund til sin nærmeste medarbejder.

Hun husker, hvordan familien skændtes om kontrollen over Mandelas besiddelser få dage før hans død og lod som om, at Machel ikke var til stede.

Graca Machel var enke efter Mozambiques tidligere præsident Samora Machel. På sin 80-års fødselsdag i 1998 giftede Mandela sig med den 57-årige Machel. Mandela døde 5. december sidste år 95 år gammel.

La Grange skriver, at familien i årevis inden hans død diskuterede Mandelas begravelse. Machel nægtede at være en del af den samtale.

Hun kan også berette, at Machel ved Mandelas begravelse den 15. december blev tvunget til på lige fod med alle andre at søge akkreditering til at deltage i begravelsen.

Mandelas datter Makaziwe er rasende over beskyldningerne og siger til avisen Sunday Times, at la Grange må bevise sine anklager, "ellers bliver der lagt sag an".

/ritzau/

 

Dagens Gossip