Mange har knogleskørhed uden at vide det

Hver fjerde kvinde over 75 år lider af knogleskørhed, og mange både mænd og kvinder over 50 år har sygdommen uden at vide det.

Sundhedsstyrelsen søsætter derfor i uge 47 en ny kampagne, der skal gøre danskerne mere opmærksomme på signalerne på knogleskørhed.

Har man først fået knogleskørhed, kan man brække knoglerne ved helt dagligdags gøremål. Og for et ældre menneske kan et brækket ben få voldsomme konsekvenser.

- Det kan betyde, at man må flytte fra sit hjem, og at livet som man kender det, forandrer sig markant fra den ene dag til den anden, siger læge Barbara Hjalsted fra Sundhedsstyrelsen.

Det er vigtigt, at knogleskørhed bliver opdaget så tidligt som muligt, for det kan betale sig at sætte ind i tide.

- Det er muligt at bremse nedbrydningen af knoglerne med den rette behandling – og man kan forebygge knoglebrud, siger Barbara Hjalsted.

Op mod en halv million danskere kan have knogleskørhed.

3,4 procent af danskerne ved, at de lider af knogleskørhed. Det er især ældre kvinder, der bliver ramt af sygdommen, og forekomsten stiger væsentligt med alderen.

Nogle forskere vurderer, at helt op til 500.000–600.000 danskere har knogleskørhed, mange uden at vide det.

Et af de tydeligste tegn på knogleskørhed er, at man falder sammen i ryggen, og at man over årene bliver lavere.

Nogle får også smerter i ryggen, mens andre lever med knogleskørhed helt uden symptomer. Sygdommen betyder også, at man kan brække sine knogler selv ved forholdsvis lette fald og dagligdags aktiviteter for eksempel hvis man glider på et badeværelsesgulv eller graver i haven.

- Risikoen for knogleskørhed er både arveligt betinget og afhængig af ens livsstil.

- Det er derfor vigtigt, at man får talt med sin læge og vurderet sin risiko, hvis man er kvinde over 50 år eller mand over 60 år og har nogle af de væsentlige risikofaktorer, som nævnes i kampagnen, siger Barbara Hjalsted.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip