Mange lider fortsat efter Rana Plaza i Bangladesh

Skrevet af admin

24/04/2014

Dagens topnyheder

 

Pakhi Begum mistede 24. april sidste år kontrollen med sit eget liv. Den 30-årige kvinde sad denne dag ved sin symaskine på femte etage i Rana Plaza-bygningen, da betonhuset pludselig styrtede sammen som et korthus.

Kvinden blev sammen med tusindvis andre begravet under ruinerne. Det var den største fabriksulykke i Bangladesh' historie. Flere end 1100 mennesker omkom.

Bergum hold ud i tre dage i mørket, mens redningsarbejdere til dels med de bare hænder arbejdede sig frem til hende i ruinerne. Hun overlevede, men hendes ben stod ikke til at redde.

I dag bor hun hos sin storfamilie i Narail i den sydlige del af landet, langt borte fra sin tidligere arbejdsplads i Savar, en forstad til hovedstaden Dhaka, hvor hun havde opbygget sit eget liv.

- Her i Narail har jeg ikke noget at skulle have sagt. Min bror har taget mig til sig, og han sørger for mig, siger hun.

Begum er en af de svært handicappede, der har fået udbetalt en særlig erstatning fra regeringen på 1,2 millioner taka, hvilket svarer til godt 82.000 kroner. Men pengene har ikke gjort hende lykkeligere.

 

En del af de overlevende er blevet omskolet til at passe mindre virksomheder, så de er i stand til at passe mobiltelefonbutikker og kiosker i nærheden af den sammenstyrtede tekstilfabrik.

I de fleste tilfælde duer det ikke at skaffe de overlevende arbejde på en anden tekstilfabrik - dertil er de alt for traumatiserede.

 

Tre fjerdedele af de 1436 overlevende, som er blevet interviewet af hjælpeorganisationen ActionAid, er så voldsomt traumatiseret eller kvæstet, at de aldrig mere vil kunne arbejde på en tekstilfabrik.

Men det synes ikke at påvirke væksten i Bangladesh' beklædningsindustri, der udgør knap 80 procent af landets eksport.

- Heldigvis. En tekstilboykot ville være en katastrofe for Bangladesh. Fire millioner job er knyttet til klædeindustrien og langt de fleste er besat af kvinder, siger en anonym diplomat i Dhaka til nyhedsbureauet dpa.

En række store internationale tekstilvirksomheder har betalt kompensation efter Rana Plaza-katastrofen, men de køber fortsat varer, der er fremstillet under kritisable forhold i Bangladesh.

/ritzau/