Mange skoler har afskaffet lektierne

Skrevet af admin

05/02/2014

Mest læste i dag

En lang række af landets folkeskoler og frie grundskoler har helt afskaffet lektier i en eller flere klasser. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I en rundspørge udført af avisen - hvor 454 skoleledere har svaret på spørgsmålet om lektier - svarer hver fjerde skoleleder, at skolen i enkelte eller alle klasser har valgt at integrere lektier i undervisningen.

Det vil sige, at der i hvert fald er over 100 skoler i Danmark, hvor nogle elever hverken skal lave lektier hjemme eller i en lektiecafé efter skole.

- For os er det ikke et mål i sig selv, at børn skal lave lektier. Børnenes lyst og motivation til at gå i skole vokser, når ingen er sat af fra start, fordi de ikke har fået lavet lektier, eller fordi deres forældre ikke har kunnet hjælpe dem, siger Marianne Risager-Hansen til Kristeligt Dagblad.

Hun er skoleleder på Gasværksvejens Skole i København, hvor elever på mellemtrinnet ikke har haft lektier for siden sommerferien sidste år.

Når man spørger eksperter, er der delte meninger om, hvorvidt det er en god idé at lade eleverne slippe for de klassiske hjemmeopgaver.

Flemming B. Olsen, ph.d. og forsker i lektiers betydning for indlæring ved Syddansk Universitet, er begejstret.

- Mange undersøgelser har efterhånden vist, at hjemmeopgaver ikke har nogen positiv effekt. Man bliver ikke dygtigere eller mere selvstændig af at sidde alene hjemme eller på skolen efter undervisningen og skrive stil eller løse matematikopgaver, siger han til Kristeligt Dagblad.

Peter N. Allerup, professor på Center for Grundskoleforskning på Aarhus Universitet, er derimod mere skeptisk over udviklingen.

- Selve idéen med lektielæsning er, at elever på egne vilkår og selvstændigt skal arbejde med nogle opgaver. Jeg kan godt være bekymret for, om eleverne er i stand til at fordybe sig, hvis de hele tiden har mennesker omkring sig, siger han til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/