Margrethe Vestager indtager det varme sæde om to uger

Margrethe Vestager kan sætte et vigtigt kryds i kalenderen, efter at EU-Parlamentets udvalgsformænd har lagt puslespillet for høringer af de kommissærer, som den kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker har udpeget.

Den tidligere danske økonomi- og indenrigsminister, der er indstillet til posten som kommissær for konkurrence, indtager det varme sæde i parlamentet torsdag 2. oktober klokken 18, viser et udkast til høringsplanen.

Den endelige plan over kommissærhøringerne ventes udsendt torsdag efter godkendelse fra udvalgene.

Vestager får dermed travlt med at læse op blandt andet på sagen om internetgiganten Google, som den nuværende konkurrencekommissær Joaquín Almunia har kæmpet en lang og sej kamp med.

Google-sagen må forventes at være noget af det, medlemmerne af parlamentets økonomiudvalg vil fokusere på, når de skal vurdere, om de finder Vestager egnet til jobbet.

Der venter i det hele taget den tidligere vicestatsminister en stor opgave inden for et felt, hvor hun ifølge egen udmelding har begrænset erfaring, og hvor der er meget på spil - blandt andet udstedelsen af gigantiske bøder og opgør med den danske PSO-afgift.

Alle høringer kommer til at foregå mellem 29. september og 7. oktober.

De to uger bliver noget af et logistisk puslespil for parlamentet, da flere kommissærer skal høres samtidig, og da parlamentets forskellige udvalg deltager i flere høringer.

Allerede inden 26. september skal den danske kommissærkandidat og hendes kolleger hver især have besvaret fem-seks skriftlige spørgsmål, som stilles af det eller de udvalg, der har ansvar for den efterfølgende mundtlige høring.

Kommissærerne skal også i løbet af den kommende uge besvare spørgsmål om privatøkonomi med mere, som også kan komme til at indgå i høringerne.

Efter hver enkelt høring laver det relevante udvalg en evaluering af kandidaten. Parlamentet kan ikke underkende enkeltkandidater, men stemmer om den samlede kommission. Det ventes at ske onsdag 22. oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip