Masseflugt fra Fillippinerne: Med ængstelse venter de på ny tyfon

Cirka en halv million mennesker er fredag flygtet fra byer og landsbyer langs kysten i den centrale del af Filippinerne dagen før, at en voldsom orkan rammer den sydøstasiatiske østat.

Det sker 13 måneder efter, at tyfonen Haiyan med ødelæggende kraft ramte Filippinerne og krævede over 7000 menneskeliv.

Tyfonen Hagupit blev fredag svækket en smule, mens den bevægede sig hen over Stillehavet, men den kan fortsat afstedkomme store ødelæggelser, når den rammer lørdag.

Der er målt vindstyrker i stormens centrum på 195 kilometer i timen og vindpust på op mod 230 kilometer i timen.

- Skønt vi har sagt, at den svækkes, så er 195 kilometer i timen stadig meget kraftigt. Vi har ingen grund til at slappe af, siger den fungerende leder for Filippinernes meteorologiske tjeneste, Landrico Dalida.

Han forklarer, at stormens radius er aftaget fra 700 til 600 kilometer, men at der er udsigt til, at meget store områder rammes af tropiske regnskyl, og at vandstanden vil stige tre til fire meter, når tyfonen rammer den østlige og nordlige del af provinsen Samar.

Mange flyafgange er aflyst i den centrale og sydlige del af Filippinerne, og havne langs hele kysten er lukket.

- Over 100.000 familier befinder sig allerede i evakueringscentrene. Hvis du ganger det med fem (per familie), så er der en halv million, forklarer velfærdsminister Corazon Soliman.

De østlige øer Samar og Leyte, som stadig er i gang med at rydde op efter sidste års tyfon, kan igen stå i forreste linje, når det voldsomme uvejr sætter ind.

- Jeg er bange og skræmt, siger Teresita Abana, en 58-årig husmor i Santa Rita i Samar-provinsen.

- Vi er ikke færdige med at reparere vores hus. Det er stadig lappet med plastikpresenninger, og nu kommer der en storm mere, siger hun klagende.

Også hovedstaden Manila med dens 12 millioner indbyggere risikerer at blive ramt.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip