Masser af jordbær trods et koldt forår

Vi er vilde med danske jordbær og spiser dobbelt så mange som for 15 år siden. Lige nu kulminerer jordbærhøsten, og der er masser af billige bær i butikkerne og i ferielandets vejboder.

En rekordkølig marts betød ellers, at jordbærhøsten kom tre uger senere i gang end normalt. Til gengæld satte sidste weekends kortvarige hedebølge for alvor skub i modningen.

- Det kølige forår betyder, at der lige nu kommer rigtigt mange bær af flere sorter på markedet på samme tid i hele landet, siger jordbærkonsulent Ole Henrik Scharff fra Gartnerirådgivningen under landbrugets videnscenter, Seges.

Her lyder vurderingen, at der vil være frilandsjordbær at få i tre måske fire uger endnu men i gradvist aftagende mængder.

Læs også: Her er dessertpizzaen, der redder din sommer

En gennemsnitsfamilies forbrug af friske jordbær er fordoblet de seneste 10-12 år. Fra 2003 til 2012 steg jordbærproduktionen fra 4100 ton 6650 ton.

I årevis har jordbærproducenter og forskere arbejdet for at udvide sæsonen, som for ikke særligt mange år tilbage kun varede godt tre uger.

Det er lykkedes i en sådan grad, at det i dag er muligt at opdrive danske jordbær fra april til helt hen mod jul. Det er kun muligt ved at dyrke bærrene i ydersæsonerne i enten drivhus eller plasttunneler.

Det gør blandt andet en af landets større jordbæravlere, Claus Hunsballe. Han er formand for Jordbær-Hindbærklubben og høster i år på sit landbrug øst for Skælskør frilandsjordbær på 22 hektar. Dertil kommer produktionen under glas og plastik.

- Vi producerer jordbær fra omkring 10. april til 1. december og skiftevis i drivhus, i plasttunnel eller på friland. De overdækkede bær giver jo en vis sikkerhed i produktionen, da de ikke er nær så følsomme over for vejrforandringer, kulde og dårlig bestøvning, som bærrene er ude i det fri, siger Claus Hunsballe.

/ritzau/

 

Dagens Gossip