Med flere mandater vil EL-profil rydde op efter S og R

Ifølge TV2's valgstedsmåling går Enhedslisten fra 12 til 15 mandater.

Hvis det resultat holder, vil Enhedslisten bruge sin forøgede magt til at lægge et tungere pres på regeringen og i særdeleshed Radikale Venstre, hvis det altså skulle blive til en rød regering. Det vil de nordatlantiske stemmer afgøre.

Det siger Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen.

- Det er jo klart, at hvis vi får flere mandater, forventer vi også, at vi skal handle på det. Hvis vi samtidig får svækket Radikale Venstre, burde der være en bedre chance for at få rettet op på de katastrofale reformer, regeringen har indført med højrefløjen, siger han.

- Jeg er da glad, men det er lidt tidligt i forløbet. Nu ser vi, hvordan det går, tilføjer han.

Finn Sørensen roser sit parti. Både toppen med politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, men også alle de frivillige og partisoldater.

- Vi har ført en kanon valgkamp, og denne her gang har vi måtte genoptrykke partimateriale, og vi er løbet helt tør for merchandise, siger Finn Sørensen.

Ved folketingsvalget for fire år siden scorede Enhedslisten 12 mandater, svarende til 6,7 procent af stemmerne. Det var dengang rekord for partiet.

- Johanne har ført en fantastisk valgkamp. Hun har været sindssyg skarp og præcis. Som parti har vi været på de vigtigste dagsordener og sluppet godt igennem medierne, siger Finn Sørensen.

Ifølge TV2's exitpoll får Socialdemokraterne 45 mandater, mens Venstre får 35 mandater.

Samlet bliver det til 87 mandater til rød blok og 88 til blå blok.

Dermed kan de fire nordatlantiske mandater vise sig at blive udslagsgivende. Ved sidste folketingsvalg i 2011, endte tre af dem ved rød blok og ét til blå.

Hvis de nordatlantiske mandater falder som i 2011 - og TV2's valgstedsmåling holder stik - bliver Helle Thorning-Schmidt (S) igen statsminister.

DR Nyheders exitpoll siger dog, at blå blok står til 89 mandater, mens Helle Thorning-Schmidt og resten af rød blok står til 86 mandater.

DR's valgstedsmåling viser større forskel på de blå blokke - nemlig 89 mandater til blå blok og 86 til rød. Også her er de nordatlantiske stemmer afgørende.

/ritzau/

 

Dagens Gossip