Medicinudgifter steg kun halvt så meget som forudsagt

Op til folketingsvalget sidste sommer blev udgifterne til sundhedsvæsenet diskuteret.

Det skete ikke mindst i kraft af den prognose fra Danske Regioner, som forudsagde en vækst i medicinudgifterne på 10 procent i 2015 som følge af ny og dyr medicin.

Nu viser det sig dog, at tallene ikke helt holdt stik. Ifølge Politiken steg udgifterne til hospitalsmedicin nemlig ikke med 700-800 millioner som forudsagt, men med 375 millioner.

Det undrer Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør for Kræftens Bekæmpelse.

- Deres prognosesystem må være meget skidt. Jeg kan slet ikke forstå, at man kan vurdere så meget forkert.

- Det har været ubehageligt at debattere så centrale værdier i det danske sundhedsvæsen - om vi har råd til at betale for folks medicinske behandlinger - ud fra forkerte prognoser fra Danske Regioner. Det er meget uheldigt, siger han til avisen.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), forsvarer prognosens unøjagtighed med, at visse lægemidlers patenter udløb, så patienterne i stedet kunne få billig kopimedicin.

Og han afviser, at man har forsøgt at overdramatisere problemet, som ifølge formanden er reelt nok.

- Der er ingen tvivl om, når du ser på de præparater, der er på vej, så er det, at udgifterne er stagneret i anden halvdel af 2015, ikke udtryk for, at det her problem er gået væk, siger han.

Medicinudgifterne steg med 5,2 procent sidste år, og det er faktisk lavere end det historiske gennemsnit på 8,3 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip