Medie: Hækkerup bestilte omstridt Eritrea-rapport

Det var tilsyneladende den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S), der sendte Udlændingestyrelsens omstridte danske mission til Eritrea for at lave en undersøgelse af forholdene i det afrikanske land.

Det oplyser TV2, der har fundet en ikke tidligere offentliggjort optagelse med Hækkerup.

- Jeg slår bremsen i nu og sørger for, at Udlændingestyrelsen tager af sted til Eritrea og undersøger, om vi kan sende de her mennesker retur, siger Hækkerup i interviewet.

Optagelsen er fra den 13. august, altså dagen da det blev annonceret, at Udlændingestyrelsen, som følge af en voldsom stigning i antallet af asylansøgere fra Eritrea, ville sende en såkaldt fact-finding-mission til det afrikanske land.

At det er Hækkerup, der står som initiativtager til missionen, har ikke tidligere være kendt og står også i modstrid med tidligere oplysninger i sagen.

Ifølge fredagens udgave af Politiken findes der i Udlændingestyrelsen tilsyneladende ingen konkret dokumentation for, hvem der bestilte missionen, som efterfølgende blev brugt til at sætte en prop i tildeling af asyl til flygtninge fra Eritrea.

Det viser en aktindsigt i Udlændingestyrelsen. Første officielle korrespondance i styrelsen om turen finder sted 14. august - altså dagen efter at Karen Hækkerup meldte ud, at "Udlændingestyrelsen oplyser, at de vil sende en mission til nærområdet".

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har igennem de seneste uger fastholdt, at det var Udlændingestyrelsen, som egenhændigt tog initiativ til at tage til Eritrea.

Indholdet i rapporten, der blev til på baggrund af Udlændingestyrelsens mission til Eritrea, er blevet kritiseret kraftigt fra flere sider. Politikere fra SF, Enhedslisten og Liberal Alliance har udtrykt frygt for, at den har været politisk bestillingsarbejde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip