Medie: Kapitalfond godkendte OW Bunkers oliespekulationer

Den mangeårige ejer af olievirksomheden OW Bunker, kapitalfonden Altor, kendte alt til virksomhedens dybt risikable investeringer.

Det viser en lang række fortrolige rapporter, bestyrelsesreferater og e-mails fra OW Bunker, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

OW Bunker gik konkurs på dramatisk vis i november, hvor flere hundrede mistede jobbet og investorer tabte milliarder af kroner.

Efter konkursen har Altor, der har ejet OW Bunker siden 2007, bedyret sin uskyld i sagen.

Men de interne dokumenter afslører, at ledende topfolk fra kapitalfonden i årevis ikke alene kendte til, men aktivt godkendte, de ekstremt risikable spekulationer i olieprisen, der førte til nedsmeltningen.

- De her oplysninger vil få afgørende betydning for vurderingen af ansvaret for den del af tabet, der vedrører spekulation, siger Søren Friis Hansen, professor i selskabsret på CBS.

Dokumenterne sår ifølge eksperter tvivl om, hvorvidt kapitalfonden fortalte den fulde sandhed til investorerne i forbindelse med børsintroduktionen i marts.

- Hvis de her oplysninger om, at man har tjent penge på risk management er korrekte, ja, så er prospektet ikke retvisende, siger Søren Friis Hansen.

- Vi kommer ikke til at købe aktier af dem, hvis de laver en fremtidig børsnotering. Jeg vil ikke have tillid til det prospekt, som de i givet fald vil lave, siger Johnny Madsen, investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje.

Interne regnskaber og rapporter, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, afslører, at omkring 30 procent af indtjeningen i OW Bunker i perioden fra 2009 til 2013 kom fra yderst risikable spekulationer i olieprisens udvikling.

Et enkelt år, i 2010, stammer hele 73 procent af indtjeningen fra spekulation, afslører tallene.

Men i det prospekt, der sendes ud op til børsnoteringen, og som skal tjene til at overbevise investorerne om at skyde penge i selskabet, nævnes de risikable spekulationer slet ikke, påpeger eksperterne.

I stedet fremstilles OW Bunker som en solid og konservativ forretning, der har styr på risikoen.

Altor har afvist at stille op til interview med DR Nyheder, men fastholder i en mail, at prospektet var retvisende.

- Efter vores opfattelse giver prospektet et retvisende billede af OW Bunker på tidspunktet for børsnoteringen, skriver kapitalfonden.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip