Medie: Nets belastes af yderligere kritik

Nets er i disse dage godt og grundigt fedtet ind i Se og Hør-skandalen, der ruller af sted med afsløringer af Se og Hørs samarbejde med en it-specialist, der gennem flere år har forsynet ugebladet med ulovlige oplysninger om kendtes kreditkort-transaktioner fra PBS - i dag Nets.

Nu viser det sig imidlertid, at Datatilsynet mandag, da skandalen eksploderede, udtalte kritik af Nets for en anden type sikkerhedsbrist, skriver Berlingske.

- Der er tale om en forholdsvis stærk kritik. Der er simpelthen noget hos Nets, der ikke har været godt nok. Sagen viser også, at Nets er blevet gjort opmærksom på fejlen, men først reagerede, da Datatilsynet kom ind i billedet, siger Datatilsynets direktør, Birgit Kleis, til avisen.

Denne anden sag begyndte ifølge Berlingske på en af Nets’ undersider, hvor virksomheder i henhold til hvidvasklovgivningen skal indberette oplysninger.

Nets kræver her en række fortrolige informationer såsom cpr-numre på virksomhedsejerne.

Men den kontaktformular, hvor oplysninger skal indtastes, var ikke sat op til at kryptere, hvilket persondataloven ellers kræver.

Det opdagede den 38-årige Peter Larsen, der ejer en it-virksomhed og arbejder med blandt andet sikring af virksomheders data, tilbage i 2013.

- Med min baggrund ved jeg godt, at det er utrolig nemt at opsnappe personlige data for uvedkommende. Det fik alt til at vende sig i mig, så jeg nægtede at bruge kontaktformularen, siger Peter Larsen til Berlingske.

Da han efterfølgende kontaktede Nets og gjorde opmærksom på sikkerhedsbristen, fik han intet svar.

Først efter at Peter Larsen alarmerede Datatilsynet, reagerede Nets og ændrede opsætningen af kontaktformularen.

I en afgørelse fra mandag den 28. april, samme dag som afsløringerne mod Se og Hør så dagens lys, udtalte Datatilsynet kritik af Nets.

- Et er, at der sker en fejl, men hvis man straks går ud og retter op, så er det ikke lige så slemt. Det har en skærpende betydning, når vi kigger på det, at Nets ikke har rettet op, siger Datatilsynets direktør, Birgit Kleis.

/ritzau/

 

Dagens Gossip