Medie: Syrien-krigen er nået til Danmark

Skrevet af admin

08/06/2014

Dagens topnyheder

Det første eksempel på en sag, hvor herboende modstandere af styret i Syrien er grebet til våben i Danmark, kan være på vej.

I en mørklagt sag har Sydøstjyllands Politi i halvanden måned efterforsket et skyderi, hvor der blev affyret flere skud mod en villa nær Skanderborg, skriver Politiken søndag.

Ingen er anholdt i sagen, men politiet mener, at skuddene blev affyret af danske islamister med tilknytning til krigen i Syrien, som ville ramme bagmanden bag en dansksproget hjemmeside, der støtter Syriens præsident Bashar al-Assad.

- Det er vores opfattelse, at der blev skudt mod huset, fordi der i visse kredse har hersket en misforstået opfattelse af, at manden, som bor i huset, skulle stå bag en hjemmeside, der støtter styret i Syrien, siger leder af lokalpolitiet i Skanderborg Andreas Bryld Hansen til Politiken.

Han vil ikke oplyse, om politiet er tæt på anholdelser.

Gennem længere tid har herboende støtter og modstandere af Assad udkæmpet en bitter kamp på ord i cyberspace, men hvis politiets mistanke holder stik, er det første eksempel på, at ord bliver vekslet til skarpe skud, skriver Politiken.

Fronterne er gennem den seneste tid blevet trukket skarpere op, siger Mohammad Mahfoud, som er formand for Dansk Syrisk Forening og har modtaget dødstrusler på grund af sin offentlige opbakning til styret i Syrien.

- Der er ingen tvivl om, at konflikten også er nået her til Danmark, siger han til Politiken.

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, mener, at der principielt kan være tale om en overtrædelse af terrorloven, ligesom det var tilfældet i sagen mod den såkaldte øksemand, der i 2010 forsøgte at dræbe bladtegneren Kurt Westergaard.

- Det afgørende er ikke, om angrebet er rettet mod nogen af den ene eller den anden politiske observans, men at det drejer sig om et anslag mod ytringsfriheden, siger Jørn Vestergaard til Politiken.

Siden krigen i Syrien begyndte, har mindst 100 danske muslimer ifølge PET deltaget i kampe i landet, og myndighederne frygter, at krigerne udgør en trussel, når de vender hjem til Danmark. Ifølge Politikens oplysninger kigger politiet i retning af de danske Syriensfarere i skudsagen fra Skanderborg.

PET har ikke ønsket at kommentere sagen over for Politiken.

/ritzau/