Medier: Grønt afgiftshul finansieres med skattestigning

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Venstre-regeringen vil hæve bundskatten og beskære danskernes personfradrag fra 2017 til 2021 for at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften, erfarer flere medier.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ønsker ikke at "kommentere på lækkede tal fra igangværende forhandlinger", men han understreger over for Berlingske, at det er afgørende for regeringen, at den regningen for den grønne omstilling bliver mindre.

- Det er helt afgørende for regeringen, at de samlede omkostninger bliver reduceret. Det vil også betyde, at der vil skulle findes mindre finansiering end ellers, siger han til Berlingske.

PSO-afgiften betales i dag over elregningen af borgere og virksomheder og finansierer den grønne omstilling.

Men EU-Kommissionen har underkendt den som traktatstridig, fordi den bliver pålagt udenlandske selskaber, som ikke nyder godt af støtten til grøn omstilling i Danmark.

Ifølge Berlingske har regeringen onsdag præsenteret Folketingets partier for en finansieringsmodel.

Bundskatten hæves løbende fra 2017 til 2021, så den til sidst vil være hævet med 0,31 procentpoint.

Samtidig vil regeringen i samme periode løbende beskære danskernes såkaldte personfradrag, så det til sidst vil være 1100 kroner mindre om året. Det skriver både Berlingske, Politiken og Børsen.

Personfradraget er i 2016 på 44.000 kroner for alle danskere, der er fyldt 18 år

Afskaffelsen af PSO-afgiften efterlader et hul i statskassen på op mod 70 milliarder kroner over de næste ti år.

Regeringen har foreslået en gradvis afskaffelse af PSO-afgiften fra 2017 til 2021 og har fundet cirka en syvendedel af pengene.

Den største post i regeringens plan er at droppe planlagte opstillinger af kystnære havvindmøller. Det vil frem mod 2035 spare statskassen for otte milliarder kroner.

Resten kan ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) findes ved at hæve danskernes bundskat, sagde han tirsdag.

/ritzau/