Medlemmerne er begyndt at svigte de gule fagforeninger

Flere års stigende medlemstal hos såkaldte gule fagforeninger er stoppet. Nu svigter medlemmerne. For mens medlemsflugten fra LO-familiens fagforeninger er velkendt, så mærker de største gule fagforeninger nu også svigtende tilgang.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Både Det Faglige Hus og Kristelig Fagbevægelse, Krifa, har de seneste år set fine vækstrater, hvilket nu er afløst af manglende interesse.

Krifa er med sine 135.660 medlemmer landets fjerdestørste fagforening, men oplevede i 2013 en lille tilbagegang på 399 medlemmer. Formand Søren Fibiger Olesen forventer "en lille, men fortsat tilbagegang" i år.

- Når vi ser på det totale a-kassemarked, er der færre, der organiserer sig, og derfor ser vi den effekt. Vi forventer, at vi i 2015 og fremover får stabil vækst igen, men ikke som de foregående år, hvor vi virkelig er rykket, siger Søren Fibiger Olesen til avisen.

Ændringer i efterlønnen og dagpengeregler har gjort, at folk fravælger a-kasserne, der typisk også har været en af grundene til et medlemskab af en fagforening.

Hos Det Faglige Hus, der sammen med Krifa er en af landets største store gule fagforeninger, har man også mærket en opbremsning i den medlemsfremgang, der tidligere kunne tælles i solide vækstrater.

Huset har tre fagforeninger med i alt 84.926 medlemmer, og her har den samlede stigning sidste år været på 898 medlemmer, svarende til en procent.

Den største forskel på disse fagforeninger og traditionelle fagforeninger er, at de gule fagforeninger ikke forhandler overenskomster med arbejdsgiverne som eksempelvis 3F og HK.

Men hvis de gule er udfordret, er det for intet at regne i forhold til, hvad de røde har.

Ifølge en gennemgang foretaget af Jyllands-Posten forsvandt der sidste år 29.786 medlemmer fra LO-familiens fagforeninger, som altså ikke har været i stand til at stoppe flere års blødning.

På 11 år er der nu forsvundet 350.000 medlemmer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip