Menneskeretsekspert: DF-forslag overholder konventioner

admin

424 uger siden

|

27/05/2016

Dagens topnyheder

Dansk Folkeparti vil ændre lovgivningen, så flere personer med opholdstilladelse i Danmark kan sendes tilbage til deres hjemlande, skriver Berlingske fredag.

Konkret vil partiet have alle opholdstilladelser de seneste ti år taget op til revision og sende flygtninge tilbage til deres hjemlande, hvis det er sikkert. Og også gerne til nabolandene.

Og selv om udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) over for Berlingske erklærer sig parat til at diskutere, om tiden er kommet til et opgør med FN's menneskerettighedskonvention, så er det formentlig slet ikke nødvendigt.

Forslaget vil nemlig efter alt at dømme ikke stride mod menneskerettighederne, og det er i vidt omfang allerede indført, vurderer Jonas Christoffersen, der er direktør i Institut for Menneskerettigheder.

- Efter min vurdering er forslaget i vidt omfang overflødigt, fordi man allerede i dag giver asyl i to år ad gangen. Man har lige ændret det fra fem år til to år, og i den forbindelse sagde man også, at man ville kigge reelt på forholdene hvert andet år, siger han.

- Det vil sige, at i løbet af de næste par år vil man automatisk komme til at gennemgå alle dem, der søger om forlængelse af deres opholdstilladelse og se, om de kan sendes hjem, siger Jonas Christoffersen.

Spørgsmål: Hvad med forslaget om at sende folk retur til nabolande, kan man det?

- Det strider ikke imod de internationale konventioner at sende folk til andre lande. Men det forudsætter, at der er lande, der vil tage imod dem, og det er typisk det, der er problemet.

- Så det er mere et forslag i den upraktiske eller urealistiske skuffe, men i strid med menneskerettighederne vil det sjældent være, vurderer Jonas Christoffersen.

/ritzau/