Merkel før græsk gyser: Hvis der er vilje er der vej

Blandt andre den tyske forbundskansler og EU's økonomikommissær forsøger torsdag formiddag igen at formå den græske regering til at strække sig lidt længere for at indgå en aftale om nye reformer til gengæld for at få udbetalt en ny lånerate.

Samtidig langer den græske premierminister, Alexis Tsipras, i et indlæg i den tyske avis Tagesspiegel igen ud mod Grækenlands kreditorer, som, han mener, har stirret sig blinde på de græske pensioner og udbreder løgne om, at tyskerne betaler for græske pensioner.

- Jeg er stadig overbevist om, at hvor der er vilje, er der også en vej, siger kansler Angela Merkel i en tale til den tyske forbundsdag forud for et møde torsdag eftermiddag blandt de 19 eurolandes finansministre i Luxembourg.

- Hvis de, der har magten i Grækenland, kan mobilisere viljen, så er det stadig muligt at indgå en aftale med de tre institutioner, siger Merkel med henvisning til EU-Kommissionen, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB).

Grækenland skal senest 30. juni betale knap 1,6 milliarder euro i afdrag på sin gæld til IMF. Samme dag udløber Grækenlands eksisterende låneprogram.

Statskassen er ved at være tom, men der ligger 7,2 milliarder euro klar til udbetaling fra det internationale låneprogram, hvis ellers Grækenland kan enes med kreditorerne om konkrete budgetmål og reformplaner.

Forhandlingerne har stået i stampe siden februar.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, og de græske forhandlere har stået stejlt på deres afvisning.

EU-Kommissionen har forsøgt at mægle og har blandt andet foreslået at nedjustere målet om et budgetoverskud i år fra tre til en procent af bruttonationalproduktet.

Økonomikommissær Pierre Moscovici siger torsdag, at han også stadig tror på et kompromis.

- Det er ikke blot muligt, men også nødvendigt at finde en løsning af hensyn til både eurozonens og Grækenlands fremtid, siger Moscovici ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

/ritzau/

.

Dagens Gossip