Merkel har ingen illusioner: Men Minsk-aftale er en chance

Det er en træt, men forholdsvis tilfreds tysk forbundskansler, som torsdag morgen gør status efter 17 timers maratonforhandlinger i den hviderussiske hovedstad, Minsk, med præsidenterne fra Rusland og Ukraine.

Angela Merkel satser på, at det tysk-franske fredsinitiativ ikke har været forgæves, efter at hun sammen med Frankrigs præsident, François Hollande, i en uge har presset på for en løsning på Ukraine-konflikten.

- Jeg gør mig ingen illusioner, vi gør os ingen illusioner. Der er stadig meget, meget arbejde at gøre. Men nu har vi en reel chance for at få vendt tingene til noget godt, siger kansleren efter at have siddet ved forhandlingsbordet hele natten.

- Vi har håb. Godt nok har vi ikke opnået alt, men vi har et virkelig seriøst håb for Ukraine og dermed også for resten af Europa, tilføjer hun på vej til et EU-topmøde i Bruxelles.

Merkel roser den russiske præsident, Vladimir Putin, for at have udøvet pres på de prorussiske separatister for at gå med til en våbenhvile fra midnat til søndag.

Og den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, gjorde ifølge kansleren alt for at gøre det muligt at få sat en stopper for blodsudgydelserne i det østlige Ukraine.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, hæfter sig ved, at der nu er aftalt en tidsplan for, hvornår de løfter, den ukrainske regering og de prorussiske separatister underskrev i Minsk-aftalen i september i fjor, konkret skal implementeres.

- For første gang har vi klare tidsmæssige målsætninger for at få Minsk-forpligtelserne ført ud i livet - både hvad angår valg, grænsekontrol, fangeudveksling, for bare at nævne nogle, siger han.

Udenrigsministeren, der selv sad med ved forhandlingsbordet i Minsk, advarer dog imod alt for megen optimisme:

- Dagens aftale er ikke nogen omfattende løsning og da slet ikke noget gennembrud. Men efter uger med vold kan Minsk II være et skridt, der fører os væk fra en spiral med militær eskalation og hen til et politisk momentum.

- For nogle vil det her ikke være nok. Også vi havde ønsket os mere. Men det er det, som præsidenterne for Ukraine og Rusland kunne enes om i nat, siger Steinmeier, der har udskudt en rejse til Brasilien på grund af det langstrakte møde i Minsk.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip