Merkel og Juncker ønsker sammenhængende kurs

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger, at han søndag drøftede flygtningekrisen i EU med forbundskansler Angela Merkel, og at de nåede til enighed om, at det er nødvendigt med en mere sammenhængende politik for at holde Europas indre grænser åbne.

- Jeg har netop talt med kansler Merkel. Vi er enige om, at grænser skal holdes åbne mellem EU's medlemslande, at der er brug for mere Europa og mere solidaritet i håndteringen af flygtningekrisen, siger Juncker.

Samtalen fandt sted samtidig med, at Tyskland indførte grænsekontrol over for Østrig i lyset af flygtningekrisen.

- Tyskland stoppede klokken 17.00 togtrafikken fra Østrig, oplyste Østrigs statsbaner.

Juncker giver også sit "ok" til den midlertidige, tyske grænsekontrol. Han siger, at grænsekontrollen ser ud til at være i overensstemmelse med Schengen's kriseregler.

Schengen-samarbejdet sikrer de åbne grænser i EU. Juncker siger samtidig, at Tyskland skal stræbe efter at åbne grænserne igen så hurtigt som muligt.

EU's justits- og indenrigsministre ventes på et møde mandag at træffe den formelle beslutning om at fordele de 40.000 flygtninge, som EU-Kommissionen foreslog tilbage i maj, selv om de stadig mangler at fordele næsten 8000 for at nå i mål.

I onsdags lagde Juncker så ekstra 120.000 flygtninge på bordet til fordeling, og det antal vil det luxembourgske EU-formandskab forsøge at nærme sig en politisk enighed om på mødet.

Den tyske grænsekontrol understreger ifølge kommissionsformanden behovet for at nå en aftale på mandagens møde.

EU-præsidenten, Donald Tusk, vil hasteindkalde medlemslandenes stats- og regeringschefer til et krisetopmøde senere på måneden, hvis flygtningekrisen bliver ved med at splitte de 28 EU-lande.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip