Merkel og Obama advarer Putin mod at invadere Ukraine

Mens Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at der er brug for øjeblikkelig nødhjælp det østlige og sydlige Ukraine, så advarer USA og Tyskland om, at det vil få alvorlige konsekvenser for Rusland, hvis det sker uden Kijev-regeringens godkendelse.

Lavrov talte lørdag i telefon med sin amerikanske kollega, John Kerry, og her sagde Lavrov, at det er nødvendigt med "øjeblikkelige handlinger for at forhindre en umiddelbart forestående humanitær katastrofe i de sydøstlige regioner" i Ukraine.

Det oplyser det russiske udenrigsministerium.

Ukraines regering beskyldte fredag Moskva for under påskud af humanitær hjælp fra Rusland til det østlige Ukraine at forberede en invasion af landet.

Den samme mistanke tyder det også på, at USA's præsident, Barack Obama, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har.

Efter en telefonsamtale advarer de to ledere præsident Vladimir Putin om, at det kan få alvorlige konsekvenser for Rusland.

- De to ledere var enige om, at enhver form for intervention i Ukraine, selv under tilsyneladende "humanitære" indsatser og uden den formelle og udtrykte godkendelse og autorisation af regeringen i Ukraine, ikke kan accepteres, oplyser Det Hvide Hus.

Det vil være en"overtrædelse af folkeretten og vil fremprovokere yderligere konsekvenser", hedder det.

Tidligere lørdag opfordrede den selvbestaltede premierminister for de prorussiske oprørere i det østlige Ukraine, Aleksander Sakhartjenko, til våbenhvile i Donetsk. Den oprørskontrollerede millionby er omringet af soldater fra den ukrainske hær.

Han henviste til den "humanitære" situation i byen.

Meget tyder på, at den ukrainske hær forbereder et angreb på byen for at fordrive oprørerne.

Rusland beskyldes af regeringen i Kijev og Vesten for at forsyne oprørerne med våben og mandskab. Herunder med de raketter, der i sidste måned nedskød et malaysisk passagerfly med næsten 300 mennesker om bord.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip