Merkel sender stor advarsel til russerne om Ukraine

Den tyske kansler, Angela Merkel, siger torsdag, at Rusland risikerer at lide "omfattende" politisk og økonomisk skade, hvis landet nægter at ændre retning i spørgsmålet om Ukraine.

- Hvis Rusland fortsætter de seneste ugers kurs, vil det ikke alene være en katastrofe for Ukraine.

- Vi vil ikke alene se det som en trussel, og det vil ikke kun ændre EU's forhold til Rusland. Nej, det vil også forårsage omfattende skade for Rusland. Såvel økonomisk som politisk, siger Angela Merkel i en tale til det tyske parlament.

Kanslerens retorik bliver betegnet som den stærkeste, siden krisen i Ukraine startede.

Men i den russiske hovedstad preller advarslen af på Kreml.

Den russiske viceøkonomiminister, Alexej Likhatjov, siger, at Rusland vil indføre lignende sanktioner, hvis USA og EU indfører deres egne. Han håber, at alle sanktioner vil være politiske og ikke økonomiske.

- Vi er klar til hvad som helst. Vi vil efterligne enhver handling, siger han.

Onsdag appellerede lederne fra gruppen af G7-lande og EU til, at "Rusland stopper alle forsøg på at ændre den ukrainske halvø Krims status, da det vil være i strid med ukrainsk lov og et brud på international lov."

- Vi beder Rusland om straks at stoppe sin støtte til en folkeafstemning, hed det i erklæringen, der var udsendt fra Det Hvide Hus og underskrevet af alle G7-lande og EU.

Indbyggerne på halvøen skal søndag til folkeafstemning om løsrivelse fra Ukraine og tilslutning til Rusland.

De politiske trakasserier sker, samtidig med at Rusland torsdag indledte en militærøvelse tæt på den ukrainske grænse. I øvelsen deltager 8500 soldater, og den involverer artilleri og affyringer af raketter.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip