Merkel skuffer briterne: I får ikke jeres EU-reformer

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, sendte torsdag det kedelige budskab til den britiske premierminister, David Cameron, at hun ikke er kommet til London for at bane vej for større reformer af EU-systemet.

Det er ellers, hvad Cameron har efterlyst i Storbritannien, hvor der i årevis har været udbredt skepsis mod EU i store dele af befolkningen og parlamentet.

I en tale til både underhuset og overhuset i det britiske parlament sagde Merkel, at dem, der måtte have høje forventninger til "fundamentale reformer", vil blive skuffet.

Kansleren talte om Europa som rollemodel for verden og efterlyste briternes bidrag i den henseende.

- Forenet og målrettet kan vi præsentere en model for andre af verdens regioner. Det, og intet mindre, bør være vores fælles mål, og jeg ser det som vores generations opgave.

- For at kunne opnå dette mål, har vi brug for et stærkt Storbritannien med en stærk stemme inden for EU. Hvis vi har dette, er vi i stand til at foretage de nødvendige ændringer til alles fordel.

Merkel sagde blandt andet, at det grænseløse Europa er en stor politisk sejr, men at Europa skal huske at udvise mod i kampen mod misbrug og problemer.

Den tyske forbundskansler benyttede også lejligheden til at mindes og ære de britiske ofre for de to verdenskrige i det 20. århundrede.

Merkel sagde, at det særligt i år - 100-året for Første Verdenskrig - var passende at mindes "de døde, tabene og den kolossale smerte, som Tyskland har forvoldt i disse krige."

- Hvordan havde Europa set ud i dag, hvis ikke jeres fædreland så modigt havde gjort modstand, sagde Merkel.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip