Merkel: Vi skal gøre alt for at sikre borgernes frihed

Den tyske sikkerhedstjeneste vil gøre alt, hvad der står i dens magt, for at sikre det tyske folks frihed.

Det siger Tysklands forbundskansler dagen efter det skyderi i et indkøbscenter i München, hvor en 18-årig tysk-iraner dræbte ni mennesker.

- Angrebet rammer et sted, hvor hvem som helst af os kunne have været, og mange tænker nok over, hvor det er trygt, siger Angela Merkel på en pressekonference i Berlin lørdag.

Hun roser de indbyggere i München, som åbnede deres døre og tilbød husly til dem, der var på flugt fra gerningsmanden eller ikke kunne komme hjem på grund af den omfattende politijagt.

Disse menneskers handlinger viser, at "vi lever i et frit samfund, og det udviste menneskelighed", siger Merkel og tilføjer, at i netop disse værdier ligger "vores største styrke".

- En sådan aften og en sådan nat er utrolig vanskelig at tackle, og endnu vanskeligere at tackle når så mange forfærdelige nyheder er kommet så tæt på hinanden, lyder det fra kansleren.

Tidligere i denne uge gik en 17-årig dreng til angreb på togpassagerer i Tyskland med en kniv og en økse. Ingen blev dræbt, men fem blev såret - heraf fire alvorligt.

I sidste uge kørte en mand en lastbil ind i en menneskemængde i den franske kystby Nice. 84 mennesker blev dræbt.

- Vi sørger alle, og jeg siger dette på vegne af hele regeringen, med tungt hjerte over dem, som aldrig vil komme hjem til deres familier, siger Angela Merkel.

Foruden de ni dræbte er 27 andre såret - mange i forbindelse med panik under flugten fra skyderiet i indkøbscentret.

- Til de familier, forældre og børn, for hvem alt i dag synes tomt og meningsløst, vil jeg personligt og på vegne af mange, mange i Tyskland sige: Vi deler jeres smerte. Vi tænker på jer, og vi lider med jer, siger Merkel.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip